Presse

VI TROMMER FOR FRED

Den engasjerte trønderen Olav Redheart Ramirez Husby sto bak en litt annerledes idé for å markere FN-dagen i Trondheim i år. På torget var det FN-dagen samlet en rekke mennesker som sammen trommet for fred.
Olav er godt fornøyd med den vellykkede FN arrangemanget på torget i Trondheim. -Det var fantastisk og en helt magisk stemning. Det var kjempeartig at så mange engasjerte mennesker møtte opp, sier han. Ideen til «Tromming for fred» er det Olav selv som kom på. -Ja, ideen fikk jeg faktisk når jeg satt å trommet en dag, jeg tenkte at dette bare var noe vi måtte gjennomføre. Ideen var til FN-dagen spesielt, der vi ønsket å gjøre noe for det globale fellesskapet. FN-dagen er en dag som berører oss alle, enten vi vil eller ikke, sier Olav.

Vi-trommer-red-1-liten

Ansvar for fellesskapet
-Jeg mener vi har et ansvar om å komme sammen å få gjort noe for fellesskapet. Det er viktig å ikke bare slenge ut ideer,men faktisk prøve å fullføre de også. Det å være ute i felten å prøve og gjøre en innsats er kjempeviktig, mener Olav.
-Målet vårt var å få med tilsammen 100 trommebrukere på den litt uvanlige markeringen. Nå ble det ikke riktig så mange, men det var likevel et godt oppmøte på rundt 50-60 personer. Det var gledelig å se at det var mennesker fra mange kulturer og i alle forskjellige aldre.
Olav forteller at reaksjonen på trommemarkeringen FN-dagen kun har vært positiv.
-Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger både på telefon og på nettet. Folk syns det var gøy og være med på dette.
Han legger til at FN sambandet også ønsker videre samarbeid dersom dette skal gjøres flere ganger, noe som helt sikkert kommer til å bli gjort.
-Til neste års FN-dag håper vi å kunne få samlet mange fler mennesker,sier Olav


Trondheim Rytme & Trommesirkel
Olav driver til vanlig «Trondheim Rytme & Trommesirkel» som samles en gang i måneden på kultursentret Isak.
Dette er en møteplass for kreativt samarbeid på tvers av religioner ,kultur og etnisk tilhørighet. Drivkraften er en positiv tro på framtiden.
-Det å tromme er både frigjørende og skaper glede. Om du så er noen få måneder gammel eller om du er 100 år spiller ingen rolle. Man blir fanget i energien fra trommene. Er man en profesjonell trommeslager eller musiker så må man hele tiden prestere, man må konsentrere seg hele tiden, men å tromme på denne måten som vi gjør er noe helt annet, for da trenger du ikke prestere. Det går av seg selv, det blir en slags jam utav det. Det er noe med å tromme på denne måten som er veldig frigjørende. Både for den som trommer, men også for de som hører på trommingen. Det er nesten som en slags egenterapi, du kan være fri i denne typen tromming og det skaper en slags helbred. Det å tromme og bli trommet for gir velvære, sier Olav.
-Det å komme sammen så mange mennesker som på FN-dagen som ikke har trommet sammen før, og likevel blir det så bra, det sier litt om hvordan det er mulig å finne takten sammen når man trommer. Isteden for å løse konflikter med hat og krig så burde vi lære oss å bli mer samstemte og finne denne samme takten mellom våre hjerter, uavhengig av religion og kultur. Symbolsk sett når det gjelder trommer og oss mennesker blir trommene på en måte et slags levende individ der hvert trommeslag symboliserer våre egne hjerteslag. Dette var også tanken bak denne ideen til FN-dagen, forteller Olav.

Vi-trommer-red-3-liten

Lager trommer
Olav, som i tillegg til trommingen har et brennende engasjement for Indianere og er leder i organisasjonen «Indian Support Association», der han jobber for indianeres rettigheter i Sør Dakota, sier at det er her han har blitt bedre kjent med denne typen tromming.
-Jeg begynte å tromme på min mors kasseroller når jeg var liten og deretter har trommingen forfulgt meg og utviklet seg hele livet. Jeg lager også trommer selv, forteller Olav. Håndtrommene som Olav lager selv er laget av tre og skinn. Det brukes både skinn fra hjort, rein, elg, geit og okse.

Når det gjelder trommemiljøet i Trondheim så håper Olav at de skal få med seg enda flere på trommesirkelen på kultursenteret. Det er ikke et så stort miljø enda, men ønsket og tanken er å få utvidet miljøet slik at flere kommer å trommer.
Det er åpent for alle som vil bli med og man kan også ha med seg barna sine.
-Det å ha med seg barna sine på tromming er helt fantastisk, sier Olav.
De er jo så utrolig livsglade og har masse energi og kreativitet. Målet er også å kunne forene forskjellige kulturer, vi håper blant annet at vi skal få med oss flere utlendinger i Trondheim slik at de kan få en sterkere tilhørighet her ogmange har helt sikkert stor kompetanse når det gjelder tromming.

Tromming er et internasjonalt språk som vi alle kan snakke sammen, understreker Olav.

Av: Stine Marie Larsen

 

Artikkel Adresseavisen - Tromming for fred

Les artikkel her: http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1716096.ece